Tegenwoordig verwijst de term 'industriële lampen' naar een categorie verlichting met strakke lijnen en veel metaal of emaille. De lampen zijn vaak royaal van formaat. De industriële lampen in de webshop zijn gemaakt volgens de geldende regels/eisen op het gebied van veiligheid en met moderne materialen, maar ze zijn nauwelijks te onderscheiden van originele oude industriële lampen.
Soorten industriële lampen
De fabriekslamp is dus populair. En terecht, de eerlijke vormgeving en wat 'rauwe' uitstraling doen het goed in verschillende interieurs en gaan niet snel vervelen. Het ruime aanbod bestaat uit verschillende modellen industriële lampen. Zo zijn er industriële spotjes, industriële plafondlampen, industriële vloerlampen, industriële tafellampen en industriële wandlampen. Als staande lamp is de zogenaamde statieflamp een populair model.
Een andere bekende soort fabriekslamp is de kooilamp, waar een cilindrische lamp als het ware wordt beschermd door een kooiconstructie van metaal. Dit kan onbewerkt metaal zijn, of met een kleurtje. De kooilamp zorgt voor een extra beetje pit in de huiskamer, maar ook bijvoorbeeld in een hal, de badkamer of zelfs buiten. In het laatste geval moet je uiteraard opletten of de lamp en de bedrading geschikt zijn voor buitengebruik.
Materialen
Als materiaal is heel vaak metaal gebruikt: aluminium, gietijzer en zink treffen we vaak onbewerkt aan, maar er zijn ook industriële lampen waar de 'kap' voorzien is van een poedercoating (voor een emaille-effect) of gelakt. Gegalvaniseerd staal komt ook veel voor. Dan is het metaal voorzien van een laagje nikkel of chroom. Het ziet er mooi uit, en beschermt tegen roesten.
Als je industriële verlichting gaat aanschaffen, kan het ook leuk zijn om te kiezen voor een opvallende stroomdraad in een felle kleur. Er zijn verschillende soorten stroomdraad te koop die zijn omwikkeld met katoen of ander materiaal, het zogenaamde 'strijkijzersnoer'. Op deze manier wordt je zwarte lamp nog meer een blikvanger.
Waar hang je een industriële lamp op?
De meeste industriële lampen doen het goed in interieurs met een minimalistische stijl. Denk bijvoorbeeld aan een stoere fabriekslamp in combinatie met een lichte ruimte met eenvoudige meubels van onbewerkt hout. Strakke lijnen, onbewerkte materialen gecombineerd met primaire kleuren en enkele zorgvuldig gekozen accessoires. Geen overbodige toeters en bellen. Muren waar grof over het metselwerk heen 'gesausd' is met matte verf in wit of lichtgrijs.
Dit is een leuk idee om bijvoorbeeld een loft in te richten. industriële hanglampen combineren heel mooi met een plafond van hout en zichtbare balken in de ruimte. Zeker een zolderruimte waar beperkt licht is van buitenaf, kan op deze manier een lichtere uitstraling krijgen. Als een forse fabriekslamp van zichzelf nog niet genoeg licht geeft, is het werken met een daglichtlamp in het armatuur een optie. Het licht dat door een dergelijk bolletje verspreid wordt, lijkt erg op het natuurlijke licht van buiten.
Een andere toepassing is een Scandinavisch interieur. Ook daar veel lichte materialen en houtkleur, vaak in combinatie met geweven stoffen, gevlochten manden, witgeverfde planken en wat fijnere houten meubels. Ook hier komen industriële lampen heel mooi tot hun recht. Bijvoorbeeld een metalen lamp of grijze lamp met poedercoating in wit of een primaire kleur. Maar ook fabriekslampen van gegalvaniseerd staal passen prima bij modern Scandinavisch design. Deze stijl leent zich ook prima voor het combineren van designstukken en goedkopere elementen van de bekende winkelketens. Een mooie industriële lamp maakt het in dit geval helemaal af.
De meeste industriële lampen zijn geschikt om te dimmen. In dat geval moet je wel de dimmer apart aanschaffen. Vraag gerust advies, wanneer je hier meer over wilt weten.