De sensor lamp is vooral bekend als buitenverlichting. Lampen met bewegingssensor voor binnen worden daarnaast steeds populairder omdat ze 's nachts veel comfort bieden. Nieuwe energiebronnen als LED en solar zijn extra duurzaam en zuinig. De grote keus in modellen maakt dat je de sensor verlichting kunt aanpassen aan de sfeer en stijl van je huis. Welke soorten sensor lampen zijn er en hoe werkt de bediening? Waarom kiezen voor sensor lampen en waar plaats je ze bij voorkeur? Je vindt hier een aantal antwoorden en tips.
Soorten sensor lampen en hun gebruik
De sensor lamp voor binnen is in de regel voorzien van een bewegingssensor. De ingebouwde infrarood golven zijn gevoelig voor de warmte die een erlangs bewegend persoon of dier afgeeft. Bij de waarneming hiervan wordt een seintje gegeven waardoor de lamp aan gaat. Je bepaalt zelf met een timer hoelang de lamp blijft branden voordat deze automatisch uitschakelt. Zo'n lamp met bewegingssensor is vooral handig en veilig 's nachts op de gang of overloop en in de badkamer of het toilet, ruimtes waar je maar korte tijd bent. Omdat het licht niet onnodig blijft branden bespaar je energie. Een ledlamp met sensor is nog duurzamer omdat de ingebouwde energiezuinige LED lichtbron heel lang meegaat. Bovendien is er met LED meer mogelijk op het gebied van uiterlijke vormgeving. Een sensor lamp voor buiten is voorzien van een bewegingssensor en/of een licht-donker sensor die bij het schemeren aangaat en bij daglicht automatisch weer uitgaat. Je stelt deze in via een schakelaar of app op smartphone of tablet. Je kunt zo de tijdsduur, de reikwijdte en sterkte van het licht instellen en direct het stroomverbruik zien. Een andere optie is een solar buitenlamp met schemerschakelaar en sensor functie. Deze laadt zichzelf snoerloos op via het zonlicht overdag, gaat bij het schemeren aan en wordt tijdelijk feller bij beweging in de omgeving.
Voordelen en plaatsing van sensorlampen
Een sensor lamp voor binnen aan de wand of het plafond geeft een gevoel van veiligheid, omdat je niet hoeft te zoeken naar een schakelaar met het risico op bezeren in het donker. Licht per ongeluk lang laten branden behoort ook tot het verleden. Met sensorlampen voor buiten hoef je 's avonds laat niet te zoeken naar het deurslot en je sleutels en voel je je veiliger in je tuin. Daarnaast zie je vanuit huis wie er voor je deur staat en schrik je inbrekers af. Daarom is het handig om felle lampen met bewegingssensor ook bij de inbraakgevoelige achterdeur te plaatsen. Combineer deze met bijpassende staande sensor lampen op het tuinpad of wandlampen op de muur of schutting. Hang sensorlampen altijd hoog genoeg voor kinderen en andere grijpgrage handen. Een extra voordeel van licht-donker (dag-nacht) sensorlampen en solar lampen met sensorfunctie is dat huis en tuin sfeervol verlicht zijn, compleet regelbaar via de app vanaf binnen of op afstand.
Veilig, zuinig en decoratief
Door de toename van decoratieve sensorlampen zijn deze niet alleen functioneel en energiebesparend, maar ook esthetische sfeermakers in en buiten het huis. Door meerdere sensorlampen in dezelfde stijl te kiezen, bijvoorbeeld een strak geometrisch lijnenspel, ontstaat een rustige en smaakvolle eenheid. Liever een landelijke stijl of bijvoorbeeld een sierlijke lantaarnvorm? Dat kan natuurlijk ook. Op deze manier geniet je ook overdag van de fraaie aanblik van je sensorlampen.