Wil je een staande lamp dan is het belangrijk om in de buurt van de lamp een stopcontact te plaatsen. Wil je een plafondlamp, dan is het handig om op de plaats waar de lamp komt te hangen een aansluiting op het stroomnet te maken eventueel met een schakelaar aan de muur. Bij inbouwspots is het belangrijk om vooraf goed de plaats te bepalen waar de inbouwspots in het plafond worden geplaatst. Zo kan met de positie van de lampen rekening worden gehouden bij de (ver)bouw van jouw woning. Dit artikel zal ingaan op verschillende soorten inbouwspots, waar en hoe je inbouw spots plaatst en wat de voor- en nadelen zijn.
Het plaatsen van inbouwspots
Reken vooraf uit hoeveel licht je nodig hebt in de ruimte. Wil je een ruimte helemaal verlichten zoals een keuken, reken dan ongeveer 300 lumen per vierkante meter. Wil je inbouwspots in je slaapkamer plaatsen, reken dan met circa de 150 tot 200 lumen per vierkante meter. Aan de hand van het aantal lumen kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel spots er nodig zijn en welke diameter de inbouwspots moeten hebben. Op basis hiervan kun je bepalen waar je de inbouw spots gaat plaatsen. Let bij het plaatsen van de inbouwspots op de voltage. Kies je voor een 12 volt spot dan heb je een transformator nodig om de lamp op het lichtnet aan te sluiten. Tegenwoordig kun je vaak alleen kiezen uit 230 volt Led spots, waarbij dit probleem niet meer speelt. Let bij het positioneren en plaatsen van inbouwspots in een vochtige ruime, zoals de badkamer op de IP-waarde van de inbouwspot. Inbouwspots in een badkamer moeten tenminste een IPX4 waarde hebben.
Soorten inbouwspots
Een inbouwspot is een lamp verwerkt in het plafond. Ze kunnen dienen als sfeerverlichting maar ook als basisverlichting. Wil je de inbouwspots in een plafond plaatsen, denk dan vooraf goed na over de afstand tussen de spots. Hiervoor is het belangrijk om goed te kijken naar de diameter van de inbouwspot. Deze diameter bepaald de breedte van de lichtstraal. De diameter kan variëren van 8 graden (kleine gerichte straal) tot een diameter van 60 graden (brede straal). Het doel van de verlichting bepaalt wat de diameter wordt van de inbouwspot. Wil je iets extra belichten, kies dan voor een inbouwspot met een kleine diameter. Zijn de inbouw spots voor in een ruimte zoals de keuken, dan kun je beter voor een grotere diameter kiezen. Met een inbouwspot kun je op verschillende manieren sfeer creëren. Allereerst kun je inbouwspots in combinatie met een dimmer plaatsen. Kijk vooraf goed wel type inbouwspot geschikt is voor gebruik met een dimmer. Ook kun je bij de aanschaf van een inbouwspot kiezen voor filteropties. Deze filteropties voor spots variëren van koel licht tot extra warm licht. Een inbouwspot met warm licht is ideaal voor een gezellige ruimte maar is niet praktisch als de inbouw spot bedoeld is voor bijvoorbeeld een kantoorruimte
Voor- en nadelen
Inbouw spots bieden voordelen ten opzichte van andere lampen. De inbouwspots zorgen voor een egale en strakke afwerking van de ruimte. Daarnaast kun je bij een inbouwspot de spot precies richten waardoor de juiste plaats wordt belicht. Een nadeel is dat de inbouwspots moeilijk te verplaatsen zijn. Verander je de ruimte, dan zal je vaak ook de spots moeten verplaatsen. Ook is het plaatsen van inbouw spots vaak duurder als het ophangen van een plafondlamp.